Det finns många olika sätt att tillaga fisk men det finns framför allt tre saker som är viktiga att tänka på för att lyckas med fisken.
Salt
Det första är att salta fisken ordentligt! För att saltet ska sätta smak på hela fisken kan man salta den ett tag innan man skall tillaga den, det kallas för att man rimmar fisken. Antingen kan du salta fisken som vanligt och låta den ligga i kylen i en halvtimme innan du ska laga den, eller så blandar man salt med vatten och lägga fisken där i. Tänk att vattnet skall smaka som havet, så det ska vara ganska salt. ½ dl salt till 1 liter vatten brukar vara ett bra mått. Fisken kan ligga i saltlagen i 30-60 min.
Låg temperatur
Vid en ugnstemperatur på 100-125° tillagas fisken på ett skonsamt sätt och man får ett saftigt resultat. Om man väljer att koka fisken kan man koka upp vatten och sedan dra av kastrullen eller grytan från plattan och lägga i fisken som sakta får kokas klart i värmen som finns kvar i vattnet.
Innertemperatur på 48°
Fisken blir som bäst om den har en innertemperatur på 48°. Med innertemperatur menas den temperatur som fisken har i mitten. För att kolla detta behöver man använda en digital termometer. Om man inte har en termometer kan man se om fisken är klar genom at titta på hur fiskköttet ser ut. Det skall vara vitt för vita fiskar respektive blekrosa för laxfiskar. Tillagningstiden beror på fiskens tjocklek. Ju tjockare fisken eller fiskbiten är, desto längre tid tar det att tillaga den.
Här är några grund-tips för hur du tillagar fisk.
Sjuda
Man kan tillaga fisken genom att sjuda den i saltat vatten under lock. Sjuda innebär att vattnet nästan kokar men inte riktigt. Mängden vatten i kastrullen skall vara så att det precis täcker fisken. Det skall vara 1 1/2 msk salt per liter vatten. Saltet används för att bevara fiskens egna smak.
Ett annat sätt är att koka upp vatten med salt. När det kokat upp dra man undan grytan från plattan. Sedan lägger man i fisken och lägger genast på lock. Låt fisken ligga i tills innertemperaturen är 48°. På det här sättet blir tillagningen väldigt skonsam och fisken riskerar inte att koka sönder.
Hel fisk i ugnen
Man kan antingen tillaga fisken i ugnen på låg värme (ca 100 grader) och täcka över den eller på lite högre värme (ca 200 grader) och täcka eller packa in den i ugnsfolie. Med en låg temperatur på ugnen tar det längre tid för fisken att bli klar, ca 1 timme. Men precis som när man låter fisken ligga i uppkokat vatten, blir tillagningen väldigt försiktig och fisken får en jämn tillagning. Om man har för hög temperatur i ugnen finns risk att ytan på fisken blir torr innan mitten av fisken hunnit tillagas. Om man har en högre temperatur går tillagningen fortare men då bör man täcka fisken så att ben behåller sin fukt och förblir saftig.
Steka fisk
Fiskfiléer utan skinn passar bra att panera innan man steker dom. Antingen med bara mjöl eller ströbröd som man vänder fisken i och steker eller så kan man dubbelpanera den. Då vänder man först i mjöl, sedan uppvispat ägg och till sist i ströbröd. Det ger en frasig yta precis som på fiskpinnar. Man kan även steka fisk med skinnet kvar direkt i stekpannan. Då börjar man med att lägga skinnsidan ner i pannan så att skinnet blir krispigt.
Grilla fisk
Feta fiskar är goda att grilla. Exempel på sådana fiskar är lax, regnbåge, öring, makrill, sill och strömming. Magra fiskar som torsk, kolja, sej och vitling går bra att grilla om de marineras först och grillas i folie, i grillform eller på spett. TIPS! Pensla gallret med olja före grillning så minskar risken att fiskköttet fastnar.
På Sjömatsfrämjandets hemsidan finns ännu mer information kring hur man lyckas med att laga fisk och vad som är viktigt att tänka på när man hanterar fisk i köket: Sjömatsfrämjandet – Fisk i köket
Källa: Sjömatsfrämjandet